Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και τους συνεργαζόμενους Φορείς Ιατρικό Σύλλογο Ευβοίας, Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας και το Τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανακοινώνεται ότι τα δύο ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (Χαλκίδος και Ιστιαίας), στα οποία εξυπηρετούνται συνολικά 300 άνεργοι και ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας, λειτουργούν από 1ης Οκτωβρίου 2014, ως εξής: Α. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χαλκίδος Στο κτίριο της Οικογενείας Αγγέλου Πνευματικού – Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στη Χαλκίδα, κατά τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη, από 15:00 έως 16:00 μ.μ..Β. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βορείου Ευβοίας:Στο κτίριο του ΚΕ.Σ.Ο. Ιστιαίας (Άνω Πλάτανος), κάθε Τετάρτη, από 17.00 έως 18.00 μ.μ.-Η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος,λειτουργεί στο κέντρο της Χαλκίδας, σε ισόγειο κατάστημα επί της οδού Φαβιέρου 46. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Τράπεζας παραμένουν οι κάτωθι:Δευτέρα: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.Τρίτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Τετάρτη: 10.00 π.μ. –2.00 μ.μ.Πέμπτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Παρασκευή: 4.00 – 8.00 μ.μ.

Τρίτη, 25 Αυγούστου 2015

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΠΑΤΡΙΑΡΧΙΚΗ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΚΥΖΙΚΟΥ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ


   Για πρώτη φορά μετά από 93 χρόνια πανηγύρισε η Ιερά Πατριαρχική και Σταυροπηγιακή Μονή Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου στη Μικρά Ασία την Κυριακή 23 Αυγούστου 2015. Στη Θεία Λειτουργία χοροστάτησε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος συγχοροστατούντων των σεβασμιωτάτων  Μητροπολιτών Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου και Σηλυβρίας κ. Μαξίμου. Μαζί τους συλλειτούργησαν ιερείς της Πατριαρχικής αυλής και ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς μας Μητροπόλεως πανοσ. Αρχιμ. Νικόδημος Ευσταθίου, ενώ παρέστη συμπροσευχόμενος εν τω Ιερώ Βήματι ο ιεροσ. Διάκονος Νεκτάριος Ευγενικός.
   Στην ιστορική Μονή Παναγίας Φανερωμένης Κυζίκου διεξήγετο μεγάλη πανήγυρις με βυζαντινή μεγαλοπρέπεια κατά την ημέρα της Αποδόσεως της Εορτής της Κοιμήσεως της Θεοτόκου όταν η Μονή ακόμη λειτουργούσε, μέχρι δηλαδή τον Αύγουστο του 1922. Εκεί φυλασσόταν και η θαυματουργή εικόνα της Παναγίας της Φανερωμένης η οποία σήμερα είναι αποθησαυρισμένη στον Πάνσεπτο Πατριαρχικό Ναό του Αγ. Γεωργίου στο Φανάρι. Μετά, λοιπόν, από 93 χρόνια με πρωτοβουλία του ίδιου του Οικουμενικού Πατριάρχη, δόθηκε η άδεια από τις τουρκικές αρχές και η Ιερά Μονή πανηγύρισε ώστε να ακουστεί και πάλι εκεί «ήχος καθαρός εορταζόντων».
   Στην ομιλία του ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος ανέφερε ότι η Παναγία «μας συνήγαγεν όλους εις το σεβάσμιον τούτο ερείπιον του μεγάλου καυχήματος της Κυζικηνής ευσεβείας». Ευχαρίστησε δε τον Δήμαρχο Αρτάκης (Erdek) κ. Huseyin Sari για την επίσημη πρόσκληση και για τη γενικότερη βοήθειά του. Ιδιαιτέρως ευχαρίστησε τον σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Χρυσόστομο για την πατρική στοργή και το εξαιρετικό ενδιαφέρον που επιδεικνύει προς το εξ Αρτάκης και Προικοννήσου καταγόμενο προσφυγικό στοιχείο της θεοσώστου επαρχίας του. Τέλος, ο Οικουμενικός Πατριάρχης εξέφρασε τον έπαινο και την ευχαριστία Του προς τους υπευθύνους των εκδόσεων «Κύζικος», Αρτακηνούς συγγραφείς κυρίους Πέτρο Ποδάρα και Ιωάννη Ρίζο, για τη βοήθειά τους στην πραγματοποίηση και διοργάνωση αυτού του προσκυνήματος.
   Στη Θεία Λειτουργία παρέστη ο Πρέσβης της Ελλάδος στην Άγκυρα, ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη, ο Δήμαρχος Αρτάκης (Erdek) κ. Huseyin Sari με μέλη του Δημοτικού του Συμβουλίου, ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων κ. Γεωργαλάς, ο πρώην Δήμαρχος Νέας Αρτάκης κ. Πρατσόλης και πλήθη πιστών από τη Νέα Αρτάκη, τη Νέα Πέραμο Αττικής, τη Θεσσαλονίκη, την Καβάλα και άλλα μέρη της Ελλάδας, καθώς επίσης και όμιλοι προσκυνητών από την Ίμβρο και την Κωνσταντινούπολη.
   Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Αρτακηνός συγγραφέας κ. Ιωάννης Ρίζος προσφώνησε καταλλήλως τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη, εκφράζοντας παράλληλα τις ευχαριστίες όλων των Κυζικηνών προς τον σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Χρυσόστομο και τον σεβ. Μητροπολίτη Σηλυβρίας κ. Μάξιμο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου