Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και τους συνεργαζόμενους Φορείς Ιατρικό Σύλλογο Ευβοίας, Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας και το Τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανακοινώνεται ότι τα δύο ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (Χαλκίδος και Ιστιαίας), στα οποία εξυπηρετούνται συνολικά 300 άνεργοι και ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας, λειτουργούν από 1ης Οκτωβρίου 2014, ως εξής: Α. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χαλκίδος Στο κτίριο της Οικογενείας Αγγέλου Πνευματικού – Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στη Χαλκίδα, κατά τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη, από 15:00 έως 16:00 μ.μ..Β. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βορείου Ευβοίας:Στο κτίριο του ΚΕ.Σ.Ο. Ιστιαίας (Άνω Πλάτανος), κάθε Τετάρτη, από 17.00 έως 18.00 μ.μ.-Η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος,λειτουργεί στο κέντρο της Χαλκίδας, σε ισόγειο κατάστημα επί της οδού Φαβιέρου 46. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Τράπεζας παραμένουν οι κάτωθι:Δευτέρα: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.Τρίτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Τετάρτη: 10.00 π.μ. –2.00 μ.μ.Πέμπτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Παρασκευή: 4.00 – 8.00 μ.μ.

Πέμπτη, 2 Φεβρουαρίου 2017

ΓΕΓΟΝΟΤΑ-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ- ΝΕΑ - ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΜΑΣ ΑΠΟ Σάββατο 28 Ιανουαρίου ΕΩΣ Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017

 
Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΥΠΑΠΑΝΤΗΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ ΣΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 το πρωί, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Υπαπαντής του Σωτήρος Χριστού, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος μετέβη στον Ενοριακό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου της γενέτειράς του Βασιλικό Χαλκίδος.

Εκεί, με την συμμετοχή του Αρχιμ. Νεκταρίου Ευγενικού, του Πρωτοπρεσβ. Σταματίου Μπασδέκη – Εφημερίου της Ενορίας και του Διακ. Ευγενίου Τσάλλα χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθρου και προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία.
           
Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας εψάλη η Αρτοκλασία, την οποία προσκόμισαν ευλαβείς χριστιανοί, ενώ ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο αναφερθείς στο τιμώμενο γεγονός.
           
Στις Ιερές Ακολουθίες, οι οποίες μετεδόθησαν από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μητροπόλεως Χαλκίδος, έψαλε ο Πρωτοψάλτης του Ι. Ναού κ. Αθανάσιος Τριανταφύλλου – Αντιδήμαρχος Ληλαντίων, συνεπικουρούμενος και από όλους Ιεροψάλτες της περιοχής.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΜΑΘΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΘΗΓΗΤΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2017 το μεσημέρι, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος δέχθηκε στην Ιερά Μητρόπολη αντιπροσωπείες μαθητών του 1ου Λυκείου Χαλκίδος, τους οποίους συνόδευε η Καθηγήτριά τους κ. Ζωή Μπούρου και του Λυκείου Βασιλικού Χαλκίδος, του οποίους συνόδευαν ο Διευθυντής κ. Χρήστος Κακαβάς και η θεολόγος κ. Κωνσταντίνα Γιαλού.

Ο σκοπός της επίσκεψης και των δύο αντιπροσωπειών ήταν για να προσφέρουν στον Σεβασμιώτατο χρηματικά ποσά, υπέρ του φιλανθρωπικού έργου της Ι. Μητροπόλεως, τα οποία συγκέντρωσαν πριν τα Χριστούγεννα, κατά την διάρκεια της διεξαγωγής του Εράνου της Αγάπης.

Ο Σεβασμιώτατος δέχθηκε τα παιδιά, όπως πάντοτε, με πολλή χαρά, τα ευχαρίστησε και τους έδωσε τις νόμιμες αποδείξεις των προσφορών τους, ενώ είχε την ευκαιρία να τα ακούσεις και συζητήσει μαζί τους αρκετά ζητήματα, τόσο θεολογικά όσο και ζητήματα και θέματα αφορώντα καθημερινές αντιξοότητες εντός και εκτός σχολείου.

Και αυτή η επίσκεψη των μαθητών και των καθηγητών τους, είναι δηλωτική της άριστης σχέσης που υπάρχει μεταξύ του Μητροπολίτου και της μαθητικής και εκπαιδευτικής κοινότητας στην Ιερά μας Μητρόπολη και αποτελεί αληθινό δώρο Θεού.
Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΤΡΥΦΩΝΟΣ ΣΤΗΝ ΕΝΟΡΙΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΛΑΜΨΑΚΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ


Με λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη πανηγύρισε η Ενορία της Νέας Λάμψάκου Χαλκίδος τον προστάτη και Πολιούχο της Άγιο Τρύφωνα, την Τρίτη 31 Ιανουαρίου και την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2017, προεξάρχοντος των Ιερών Ακολουθιών του οικείου Ιεράρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου.

Κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό, με την συμμετοχή πολυπληθούς εκκλησιάσματος, τον θείο λόγο κήρυξε ο Σεβασμιώτατος, ο οποίος, με αφορμή της επικειμένης Εορτής της Υπαπαντής, αναφέρθηκε στην σημασία που πρέπει να δίνουμε όλοι στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών και προέβαλε τον Άγιο Τρύφωνα, ως πρότυπο ζωής.


Μετά τον Εσπερινό πραγματοποιήθηκε η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνος και των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Τρύφωνος, ανά τας οδούς της Ενορίας, στην οποία συμμετείχε πλήθος πιστών, μεταξύ των οποίων ο Δήμαρχος Χαλκιδέων κ. Χρήστος Παγώνης και συνεργάτες του Αντιδήμαρχοι και Δημοτικοί Σύμβουλοι, ο Ευεργέτης της Ι. Μητροπόλεως κ. Άγγελος Πνευματικός, καθώς και τιμητικό Άγημα, το οποίο πρόθυμα απέστειλε η Σχολή Πεζικού Χαλκίδος.

Κατόπιν προσκλήσεως του ιεροψάλτου της Ενορίας κ. Χαρλάμπους Τσάκαλου, στον Εσπερινό έψαλε θαυμάσια Χορωδία μαθητών της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι. Μητροπόλεως, υπό την διεύθυνση του κ. Δήμου Τσίμπου.

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου, κυριώνυμη ημέρα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε κατά την Ακολουθία του Όρθορου και προεξήρχε στην τελεσθείσα Αρχιερατική Θεία Λειτουργία.

Τον θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμ. Τιμόθεος Μπαϊμπάκης, Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως, ο οποίος αναφέρθηκε στην βίωση των εκκλησιαστικών εορτών από τους πιστούς στο σήμερα, διά της θείας λατρείας και της εν γένει χριστιανικής πολιτείας.


Πριν την Απόλυση της Θείας Λειτουργίας ετελέσθη ο καθιερωμένος Αγιασμός για την έναρξη του νέου μήνα, κατά τον οποίο αναγνώσθηκαν οι Ευχές του Αγίου Τρύφωνος.

Κλείνοντας την πανήγυρη ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε και συνεχάρη το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο και τον Πρόεδρό του, τοποτηρητή της στερουμένης μονίμου Εφημερίου Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Σταμάτιο Μπασδέκη για την ωραία διοργάνωση της πανηγύρεως, τον ιεροκήρυκα π. Τιμόθεο για την ομιλία του, καθώς και την αντιπροσωπεία των μαθητών των Σχολείων της Λαμψάκου, που παρέστησαν στην πανήγυρη με τις σημαίες τους.

(Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης, Νικόλαος Κουφαλέξης)

ΚΟΠΗ ΑΓΙΟΒΑΣΙΛΟΠΙΤΑΣ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Την Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου η Χορωδία Παραδοσιακής Μουσικής της  Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, έκοψε την καθιερωμένη Αγιοβασιλόπιτά της στο  Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως.

Την πίτα ευλόγησε ο π. Ιωάννης Μπαραμπούτης, Προϊστάμενος του Ιερού Ναού Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμαρύνθου, ο οποίος είναι και μέλος της χορωδίας, και κατόπιν διεβίβασε τις ευχές του Σεβασμιωτάτου προς τους χορωδούς.

Στη συνέχεια ο χοράρχης κ. Θεόδωρος Κοκκορίκος έλαβε το λόγο και αφού ευχαρίστησε τον π. Ιωάννη  ευχήθηκε με τη σειρά του στους χορωδούς  και τους ευχαρίστησε για τη συμμετοχή και τον κόπο που καταβάλλουν.

Τα δύο φλουριά κέρδισαν η κ. Θεοδώρα Ζουρνατζή μέλος της χορωδίας και μαθήτρια Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής και ο κ. Δήμος Τσίμπος μέλος της χορωδίας και καθηγητής Βυζαντινής Μουσικής της Σχολής.
ΕΟΡΤΑΣΤΗΚΕ ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΩΝ ΠΡΟΣΤΑΤΩΝ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ

Την Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2017 το πρωί, στην ιστορική Βασιλική της Πολιούχου Χαλκίδος Αγίας Παρασκευής έλαβε χώρα, σύμφωνα με την παράδοση του Τόπου μας, ο επίσημος εορτασμός της Σύναξης των Τριών Ιεραρχών, με την Θεία Λειτουργία, στην οποία προεξήρχε ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από Ιερείς της Πόλεώς μας και συμμετείχαν οι Διευθυντές της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ. Κωνσταντίνος Ζημιανίτης και της Δευτεροβάθμιας κ. Δημήτριος Κυριτσόπουλος, Διευθυντές και Καθηγητές Σχολείων της Χαλκίδος, και αντιπροσωπείες μαθητών από όλα τα Σχολεία, με τις σημαίες τους.

Στη διάρκεια του Κοινωνικού, μίλησε θαυμάσια ο Δάσκαλος κ. Δημήτριος Δομέτιος – Διευθυντής του 3ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αρτάκης, ο οποίος αναφέρθηκε στην προσφορά των Τριών Ιεραρχών στην Παιδεία, αλλά και στην ανθρωπότητα ευρύτερα.

Στην Απόλυση της Θείας Λειτουργίας, τελέστηκε Αρτοκλασία, την οποία προσέφεραν οι Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, υπέρ υγείας των διδασκόντων και διδασκομένων στα Σχολεία μας, καθώς και Ιερό Μνημόσυνο για τους κεκοιμημένους ευεργέτες, δωρητές, διδάσκοντες και διδασκομένους στο χώρο της Παιδείας.

Στο τέλος, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε και συνεχάρη τις Διευθύνσεις Εκπαιδεύσεως, τους διδάσκοντες για την παρουσία τους και την τιμή προς τους Τρείς Ιεράρχες, τον ομιλητή κ. Δομέτιο για την θαυμάσια ομιλία του, τους μαθητές και τις μαθήτριες για την υποδειγματική παρουσία και συμπροσευχή τους στον Ι. Ναό και την συμμετοχή τους στην Θεία Κοινωνία, ενώ τους κάλεσε να αναζητήσουν και να αναγνώσουν τους λόγους των Τριών Ιεραρχών, όσον αφορά την αξία του ανθρωπίνου προσώπου.

Αμέσως μετά τη Θεία Λειτουργία, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε δεξίωση προς τιμήν των εκπαιδευτικών στο παρακείμενο Πνευματικό Κέντρο του Ι. Ναού, όπου υπήρξε η δυνατότητα της συζήτησης και της ζεστής και καρδιακής επικοινωνίας όλων.

Φωτογραφίες: Ανδρέας Ρούκο
ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟ ΣΥΛΛΕΙΤΟΥΡΓΟ ΣΤΗΝ ΚΥΜΗ

Την Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2017, στον Ι. Ναό Αγίας Τριάδος στήν Πόλη της Κύμης, όπου και η έδρα της Ιεράς Μητροπόλεως Καρυστίας και Σκύρου, ετελέσθη Αρχιερατικό Συλλείτουργο μεταξυ του οικείου Ιεράρχου, Μητροπολίτου Καρυστίας και Σκύρου κ. Σεραφείμ και Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, συλλειτουργούντων και των δύο επιτελών Κληρικών του Μητροπολίτου Καρυστίας, Αρχιμ. Νικοδήμου Πόγκα – Πρωτοσυγκέλλου και Πρωτοπρεσβ. Ελευθερίου Σταμπέλου – Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και του Διακ. Στυλιανού Πεταχτή.
           
Τον θείο λόγο κήρυξε με αφορμή το Ευαγγελικό Ανάγνωσαμ της ημέρας (Κυριακής ΙΖ΄ Ματθαίου – της Χαναναίας) ο Σεβασμιώτταος άγιος Χαλκίδος.
           
Πριν την Απόλυση, ετελέσθη και το μνημόσυνο του αοιδίμου Γεωργίου Θαλασσινού, διατελέσαντος Διευθυντού της Δ.Ο.Υ. Χαλκίδος και αμίσθου μέλους του Μητροπολιτικού Συμβουλίου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, με σημαντική προσφορά.
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΡΩΣΟΥ ΕΠΙΣΚΟΠΟΥ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Το Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2017 επισκέφθηκε την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος, ο Σεβασμιώτατος Επίσκοπος Μαχατσκαλά και Γκρόζνυ κ. Βαρλαάμ του Πατριαρχείου Μόσχας, από μιά περιοχή του μακρινού Καυκάσου, ο οποίος πραγματοποιεί ολιγήμερη προσκυνηματική επίσκεψη στην Ελλάδα, συνοδευομενος από μιρή ομάδα πνευματικών τέκνων του.
           
Ο εκ Ρωσίας Αρχιερεύς έγινε δεκτός στα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στη Χαλκίδα από τον Σεβασμιώτατο Ποιμενάρχη μας, Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο και συνεργάτες του Κληρικούς και δέχθηκε την αρμόζουσα φιλοξενεία.
           
Όπως πράττουν πολλοί Ρώσοι Αρχιερείς που έρχονται στην Ελλάδα, έτσι και ο Σεβασμιώτατος κ. Βαρλαάμ εζήτησε και έλαβε την ευλογία να λειτουργήσει την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στο Ιερό Προσκύνημα του Οσίου Ιωάννου του Ρώσσου και να επισκεφθεί και άλλα προσκυνήματα της Ιεράς μας Μητροπόλεως.
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΕΥΛΟΓΗΣΕ ΤΙΣ ΒΑΣΙΛΟΠΙΤΕΣ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΦΟΡΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΕΩΣ

Το Σαββατοκύριακο 28 και 29 Ιανουαρίου 2017, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, μετέβη με πολλή χαρά και ευλόγησε τις Αγιοβασιλόπιτες Συλλόγων, Φορέων και Ενοριών, στις οποίες προσεκλήθη.

Τό Σάββατο το απόγευμα ευλόγησε την Πϊτα του Ομίλου Αντισφαίρισης Χαλκίδος και συνεχάρη τους αθλητές και τους παράγοντες του Ομίλου, ενώ την Κυριακή το απόγευμα ευλογησε, κατά σειρά, τις Πίτες της Ενορίας Παναγίας Παραβουνιώτισσας Ερετρίας, του Ναυτικού Ομίλου Χαλκίδος και του Συλλόγου των εν Χαλκίδι Κυμαίων.

Η παρουσία του Σεβασμιωτάτου σ’ αυτές τις εκδηλώσεις αποτελεί μία ακόμη ποιμαντική ευκαιρία επικοινωνίας με τους χριστιανούς του, οι οποίοι πάντοτε χαίρονται την παρουσία του Επισκόπου και πνευματικού πατρός τους στις Εκδηλώσεις τους.

Φωτογραφίες:Δημήτρης Πετρογιάννης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου