Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και τους συνεργαζόμενους Φορείς Ιατρικό Σύλλογο Ευβοίας, Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας και το Τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανακοινώνεται ότι τα δύο ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (Χαλκίδος και Ιστιαίας), στα οποία εξυπηρετούνται συνολικά 300 άνεργοι και ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας, λειτουργούν από 1ης Οκτωβρίου 2014, ως εξής: Α. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χαλκίδος Στο κτίριο της Οικογενείας Αγγέλου Πνευματικού – Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στη Χαλκίδα, κατά τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη, από 15:00 έως 16:00 μ.μ..Β. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βορείου Ευβοίας:Στο κτίριο του ΚΕ.Σ.Ο. Ιστιαίας (Άνω Πλάτανος), κάθε Τετάρτη, από 17.00 έως 18.00 μ.μ.-Η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος,λειτουργεί στο κέντρο της Χαλκίδας, σε ισόγειο κατάστημα επί της οδού Φαβιέρου 46. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Τράπεζας παραμένουν οι κάτωθι:Δευτέρα: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.Τρίτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Τετάρτη: 10.00 π.μ. –2.00 μ.μ.Πέμπτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Παρασκευή: 4.00 – 8.00 μ.μ.

Δευτέρα, 24 Απριλίου 2017

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ Ι.Μ. ΧΑΛΚΙΔΟΣΗ ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΕΥΡΕΣΕΩΣ ΤΟΥ Ι. ΣΚΗΝΩΜΑΤΟΣ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΠΑΤΑΠΙΟΥ ΣΤΗΝ ΟΜΩΝΥΜΗ Ι. ΜΟΝΗ.

Πανηγυρικά εορτάστηκε κι εφέτος η εύρεση του Ιερού Σκηνώματος του Οσίου Πατρός Παταπίου στην ομώνυμη Ιερά Γυναικεία Κοινοβιακή Μονή, στο Λουτράκι.
Την παραμονή, Δευτέρα της Διακαινησίμου, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος χοροστάτησε στον Πανηγυρικό Εσπερινό πλαισιούμενος από τον σεπτό Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο, ενώ παρέστησαν ο Δήμαρχος Λουτρακίου κ. Γεώργιος Γκιώνης, ο Διοικητής της Σχολής Μηχανικού Ταξίαρχος κ. Ηλίας Αρσένος και ο Διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Λουτρακίου κ. Ευάγγελος Πιπέρης. Στο Κήρυγμα του προς τους ευσεβείς Χριστιανούς και την Ι. Αδελφότητα ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος αναφέρθηκε στην Αγία του Χριστού Ανάσταση, η οποία ανέσυρε την ανθρωπότητα από το σκοτάδι στο φως και από την φθορά και τον θάνατο στην αθανασία και στην αιώνια ευφροσύνη, τονίζοντας παράλληλα ότι τρανό παράδειγμα της Αναστάσεως του Κυρίου μας αποτελεί το αδιάφθορο Ι. Λείψανο του Οσίου Παταπίου του Αιγυπτίου. Ολοκληρώνοντας, ευχήθηκε στον σεπτό Ποιμενάρχη μας, στην Γερόντισσα της Ι. Μονής Χρυσοβαλάντη Μοναχή, στην Ι. Αδελφότητα καθώς και στους ευσεβείς προσκυνητές να καταστούν συγκληρονόμοι της Βασιλείας του Θεού.    Την επόμενη ημέρα, Τρίτη της Διακαινησίμου Εβδομάδας, τελέσθηκε δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία απο τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο οποίος και προεξήρχε, και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο. Τον Θείο λόγο κήρυξε ο φιλοξενούμενος Ιεράρχης, ο οποίος αναφέρθηκε αρχικά στην Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού και στον Ζωοδόχο Τάφο Του, που είναι η πηγή της ημών Αναστάσεως, στη δε συνέχεια, αναλύοντας την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας, εστίασε τον λόγο του στο Ι. Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, το οποίο προσφέρεται από την Εκκλησία στην ανθρωπότητα «εις ζωήν αιώνιον». Τέλος εξέφρασε την εγκάρδια ευγνωμοσύνη του προς τον σεπτό Ποιμενάρχη μας για την τιμή να προΐσταται στις πανηγύρεις των αγίων αυτών ημερών της Αποστολικής Ι. Μητροπόλεως μας. Ο σεπτός Ποιμενάρχης μας κ. Διονύσιος, αντιφωνών ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την διήμερη παρουσία του στην Ι. Μητρόπολή μας, καθώς και τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Εκκλησίας της Ελλάδος που, πιστός στο κατ’ έτος ραντεβού του, αναμετάδωσε και πάλι ζωντανά τις Ι. Ακολουθίες από τη Ι. Μονή του Οσίου Παταπίου Γερανείων ορέων
  114_3529


114_3532
114_3545 114_3547
114_3556 114_3559
114_3563 114_3565
114_3576 114_3593
114_3596 114_3602
114_3603 114_3606
Ο ΕΣΠΕΡΙΝΟΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ ΚΑΙ ΔΙΣΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΗ Θ. ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΤΗ ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΣΑ Ι. ΑΝΔΡΩΑ ΚΟΙΝΟΒΙΑΚΗ ΜΟΝΗ ΤΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ ΛΟΥΤΡΑΚΙΟΥ.
Λαμπρά πανηγύρισε η Ι. Μονή Αναστάσεως του Χριστού στο Λουτράκι την κοσμοχαρμόσυνη εκ νεκρών Ανάσταση του Κυρίου ημών Ιησού Χριστού.
Το εσπέρας της Αγίας και Μεγάλης Κυριακής του Πάσχα τον Εσπερινό ετέλεσε ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Διονύσιος πλαισιούμενος από τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής και Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως μας π. Αγάπιο Δρίτσα, τον Καθηγούμενο της Ι. Μονής Παναγίας «Πάντων Χαρά» Καλεντζίου και Ιεροκήρυκα της Ι. Μητροπόλεως μας π. Άνθιμο Παπαλεξόπουλο, τον Πανοσ. Αρχιμ. π. Αρκάδιο Ραζνύ, Εφημέριο του Ι. Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Κορίνθου, τους Αιδεσ. π. Νικόλαο Βασιλόπουλο, Εφημέριο Ι. Ναού Παναγίας Γιάτρισσας Λουτρακίου, π. Δημήτριο Ζούζια, Εφημέριο Ι. Ναού Αγ. Νικολάου Αηδονίων, π. Πέτρο Καγιούλη, Εφημέριο του Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Λουτρακίου, τον Πανοσ. Ιερομ. π. Καλλίνικο Σαμαρτζή, Εφημέριο Ι. Ναού Αγίου Αθανασίου και Αγ. Ευγενίας Περιστερίου και από τους Διακόνους του.
Το Ι. Ευαγγέλιο εκτός από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας και τον Α’ στα πρεσβεία Διάκονό του ανέγνωσαν Λατινιστί και Αγγλιστί οι δύο Ηγούμενοι, ενώ χοροί εκλεκτών ιεροψαλτών από την Κόρινθο και τα Μέγαρα διακόνησαν τα Αναλόγια, φαιδρύναντες «την κλητήν και αγίαν ημέραν» προς δόξαν του Αναστάντος Χριστού και ευφροσύνη των Πιστών. Παρέστησαν προσευχόμενες και η Ηγουμένη της Ι. Μονής Θεομήτορος Γερόντισσα Θεοφανώ με αδελφές της Ι. Μονής.
Το πρωί της Δευτέρας του Πάσχα, 17 Απριλίου 2017, στην ίδια πανηγυρίζουσα Ι. Μονή ετελέσθη δισαρχιερατική Θ. Λειτουργία από τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, ο οποίος και προεξήρχε της Πανηγύρεως, και τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Διονύσιο.
Στο Ιερό Συλλείτουργο έλαβαν μέρος ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Παναγίας Γαλακτοτροφούσης Μεγάρων Πανοσ. Αρχιμ. Γέρων Άνθιμος Δρίτσας, ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγ. Παρασκευής Μαζίου Μεγάρων Πανοσ. Αρχιμ. π. Χρυσόστομος Κουλουριώτης, και ο αδελφός της αυτής Ι. Μονής π. Ευλόγιος Σάλτας, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Κάλλιστος Ροδόπουλος, Δ/ντης της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Ρωμανός Φωκάκης, Εφημέριος Ι. Ναού Ευαγγελισμού Αγ. Θεοδώρων, ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Νεκτάριος Ευγενικός από την Ι. Μητρόπολή Χαλκίδος, ο Ιερομ. π. Καλλίνικος Σαμαρτζής της Ι. Μητροπόλεως Περιστερίου, οι Αιδεσ. π. Αθανάσιος Κοντογιάννης, Εφημέριος Καθεδρικού Ι. Ναού Απ. Παύλου Κορίνθου, π. Ιωάννης Δρίτσας και π. Πέτρος Καγιούλης, Εφημέριοι Ι. Ναού Αγ. Ιωάννου Προδρόμου Λουτρακίου και οι τρείς Διάκονοι του Σεβ. Μητροπολίτου μας.
Τον Θείο λόγο εκήρυξε, με την παράκληση του σεπτού Ποιμενάρχου μας, ο Σεβ. Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, ο οποίος θεολογικά και λυρικότατα παρουσίασε το νόημα της μεγάλης γιορτής της Χριστιανοσύνης, ώστε όλο το εκκλησίασμα κυριολεκτικά κρεμόταν από τα χείλη του, οι δε Ιεροψάλτες απέδωσαν ωραιότατα τους Πασχάλιους ύμνους. Συμπροσευχόμενες ήσαν οι Ηγουμένη του Ι. Ησυχαστηρίου του Αγ. Γερασίμου Περαχώρας Γερόντισσα Ιωάννα και αδελφές από το Ι. Ησυχαστήριο.
Ακολούθησε η Ι. Λιτανεία και ο Αγιασμός κατά την Μοναστική Τάξη, στην οποία Λιτανεία έκτος των προαναφερθέντων Ιερέων έλαβαν μέρος ο Πανοσ. Αρχιμ. π. Αθηναγόρας Κολυβάς από τη Ι. Μητρόπολή Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας και οι Αιδεσ. π. Δημήτριος Σουσούνης και π. Δημήτριος Στεργιόπουλος.
Ο Σεβ. Μητροπολίτης μας με θερμούς αγαπητικούς-αδελφικούς λόγους ευχαρίστησε τον Σεβ. Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο για την ευλογητή παρουσία του και το έξοχο κήρυγμά του, ευχηθείς στην Ι. Αδελφότητα και τους ευλαβείς προσκυνητές τα δέοντα.
Μετά το κέρασμα στο Συνοδικό της Ι. Μονής παρετέθη πλούσια Μοναστηριακή Τράπεζα κατά το παραδεδομένα και προσεφέρθησαν πλέον των τριακοσίων (300) μερίδων φαγητού στους προσκυνητές. Στην Τράπεζα ο Καθηγούμενος της Ι. Μονής ευχαρίστησε τους αγίους Αρχιερείς, τους Πατέρες και αδελφούς, τους διακόνους και όλους τους συμπανηγυρίστες ενώ ο Σεβ. Μητροπολίτης μας αντιφώνησε κατάλληλα.
Η πανήγυρη έλαβε πέρας με του πολυχρονισμούς στο Καθολικό της Ι. Μονής των αγίων Αρχιερέων και του αγίου Καθηγουμένου της Ι. Μονής.114_3349 114_3355
114_3385
114_3389 114_3407
114_3460
114_3476 114_3481
114_3485 114_3489
114_3505 DSC07233
DSC07239
DSC07254
114_3220 114_3240
114_3243 114_3255
114_3258 114_3269
114_3280
Η ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΤΗΝ ΙΣΤΙΑΙΑ 
Την Τρίτη 18 Απριλίου και την Τετάρτη 19 Απριλίου γιορτάστηκε και πάλι στη Βόρεια Εύβοια, η εορτή του Νεομάρτυρος Αγίου Δήμου του Αλιέως στο εκκλησάκι του στην θέση Παλιοκαμάρα της Ιστιαίας. Αυτή τη χρονιά συμπληρώνονταν 30 έτη από τη θεμελίωση του Ιερού Ναού από το μακαριστό Μητροπολίτη Χαλκίδος Χρυσόστομο (Βέργη). Πλήθος κόσμου από τη Βόρεια Εύβοια, τη Χαλκίδα και αλλού, προσήλθε τόσο στον πανηγυρικό Εσπερινό όσο και στην Θεία Λειτουργία για να τιμήσει τον Άγιο, του οποίου η εορτή μεταφέρεται λόγω του ότι συμπίπτει με τη Μ. Τεσσαρακοστή, την Τρίτη και Τετάρτη της Διακαινησίμου Εβδομάδας. 

Στις Ιερές Ακολουθίες συμμετείχαν πάρα πολλοί ιερείς από όλη την έκταση της Ι.Μ. Χαλκίδος. Στον πανηγυρικό Εσπερινό προεξήρχε ο Παν/τος Αρχιμ. και ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Φωκίδος, π. Νεκτάριος Καλύβας και κήρυξε το Θείο Λόγο ο Παν/τος Αρχιμ. π. Ιερόθεος Παπαγρηγορίου, εφημέριος και προϊστάμενος του Ιερού Ναού Αγ. Γεωργίου Βατώντα Χαλκίδας. Στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία προεξήρχε και κήρυξε  το Θείο Λόγο ο Παν/τος Αρχιμ. και ιεροκήρυκας της Ι.Μ. Φωκίδος, π. Νεκτάριος Καλύβας. Στον εσπερινό και στη Θεία Λειτουργία συμμετείχαν επίσης αρκετοί ιερείς των Αρχιερατικών Περιφερειών Νηλέως, Αιδηψού και Ιστιαίας.

Ακολούθησε λιτανεία της Ιεράς Εικόνας και Αγίων Λειψάνων κατά την οποία τελέστηκε δέηση υπέρ αναπαύσεως των αειμνήστων Πελαγίας Μοναχής καθηγ. της Ι.Μ. Αγ. Γεωργίου Ηλίων και Γεωργίου Μάκρα, κτήτορος του Ιερού Ναού. Μετά το τέλος της λιτανείας το Μουσικοχορευτικό Συγκρότημα Ιστιαίας «Αθανάσιος Κορφιάτης», χόρεψε για τους παρευρισκόμενους, παραδοσιακούς χορούς της Μικράς Ασίας στο προαύλιο του Ιερού Ναού. Εν συνεχεία παρετέθη δεξίωση και δόθηκε πλούσιο κέρασμα στους παρευρισκόμενους από τον ιδιοκτήτη του Ιερού Ναού Παν/το Αρχιμ. π. Δαμασκηνό Μάκρα ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος. Την πανήγυρη τίμησαν με την παρουσία τους η Δήμαρχος Ιστιαίας-Αιδηψού κ. Λίνα Ευσταθίου-Σπανού, η δημοτική σύμβουλος κ. Ουρανία Παπαδάκη-Παπανδρέου, άλλοι επίσημοι και πλήθος κόσμου από τα γύρω χωριά αλλά και από τη Χαλκίδα, το Βασιλικό και Λίμνη, από όπου ήρθαν με τρία λεωφορεία.

Η εορτή του Νεομάρτυρος Αγ. Δήμου του Αλιέως έχει καθιερωθεί πλέον στην Βόρεια Εύβοια, η οποία έχει συμπεριλάβει τον Άγιο στους προστάτες Αγίους της.

(Φωτογραφίες: Αθανάσιος Καλογιάννης - Παρασκευή Σπυροπούλου)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου