Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και τους συνεργαζόμενους Φορείς Ιατρικό Σύλλογο Ευβοίας, Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας και το Τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανακοινώνεται ότι τα δύο ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (Χαλκίδος και Ιστιαίας), στα οποία εξυπηρετούνται συνολικά 300 άνεργοι και ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας, λειτουργούν από 1ης Οκτωβρίου 2014, ως εξής: Α. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χαλκίδος Στο κτίριο της Οικογενείας Αγγέλου Πνευματικού – Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στη Χαλκίδα, κατά τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη, από 15:00 έως 16:00 μ.μ..Β. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βορείου Ευβοίας:Στο κτίριο του ΚΕ.Σ.Ο. Ιστιαίας (Άνω Πλάτανος), κάθε Τετάρτη, από 17.00 έως 18.00 μ.μ.-Η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος,λειτουργεί στο κέντρο της Χαλκίδας, σε ισόγειο κατάστημα επί της οδού Φαβιέρου 46. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Τράπεζας παραμένουν οι κάτωθι:Δευτέρα: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.Τρίτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Τετάρτη: 10.00 π.μ. –2.00 μ.μ.Πέμπτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Παρασκευή: 4.00 – 8.00 μ.μ.

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Ν Τ Υ Π Ο Υ


Χαλκίδα 12 Μαρτίου 2018


ΠΡΟΗΓΙΑΣΜΕΝΕΣ ΘΕΙΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΚΑΤΑ ΤΗΝ Γ΄ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΤΩΝ ΝΗΣΤΕΙΩΝ
Το απόγευμα της Τετάρτης 7 Μαρτίου 2018 ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος επισκέφθηκε την Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Άνω Βάθειας, συνοδευόμενος από τους Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό - Ιεροκήρυκα, Πρωτοπρεσβ. Ευάγελο Γαλάνη – Διευθυντή του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ι. Μητροπόλεως και Διάκ. Νικόλαο Πριμηκύριο, όπου και τέλεσε την Προηγιασμένη Θ. Λειτουργία με τη συμμετοχή και ευλαβών προσκυνητών.
Κατά την διάρκεια της Προηγιασμένης ο Σεβασμιώτατος τέλεσε και της εις Μικρόσχημον Κουρά της από από πολλών ετών δοκίμου ρασοφόρου, Ευπραξίας μοναχής, την οποίαν προσήγαγε η Γερόντισσά τη και Ηγουμένη της Ιεράς Μονής, Μακαρία μοναχή.  
Την επομένη ημέρα, Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018 το βράδυ, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ. Νεκτάριο Ευγενικό και τους Διακ. Νικόλαο Πριμηκύριο, Ευγένιο Τσάλλα, Πορφύριο Γερμανό και Πέτρο Βλάχο, προεξήρχε, στον Ενοριακό Ι. Ναό Αγίας Παρασκευής Πολιούχου Χαλκίδος, στην τέλεση Ιεράς Αγρυπνίας επί τη μνήμη των Αγίων Τεσσαράκοντα Μαρτύρων.
Τον Σεβασμιώτατο υποδέχθηκαν οι Εφημέριοι του Ι. Ναού Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτης, Προϊστάμενος και Διευθυντής του Εκκλησιαστικού Γηροκομείου Χαλκίδος, Οικον. Ιωάννης Φαφούτης και  Πρεσβ. Γεώργιος Καλαφάτης και ευσεβείς πιστοί που είχαν συναχθεί από νωρίς στον Ι. Ναό, οι οποίοι αξιώθηκαν να προσκυνήσουν και αποτμήματα Ιερών Λειψάνων των Αγ. Τεσσαράκοντα, τα οποία φυλάσσονται στον Ι. Ναό.
Λίγο πριν την Απόλυση ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε το κόλλυβο των Αγίων και απηύθυνε λόγο πνευματικού καταρτισμού αναφερόμενος στο βίο, το μαρτύριο και στο παράδειγμα των Αγ. Τεσσαράκοντα.
Οι Προηγιασμένες μεταδόθηκαν απευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό της Ι. Μ. Χαλκίδος στους 97,7 μεγακύκλους των fm.
 
Φωτογραφία: Νικόλαος Καλαφάτης

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΩΝ ΜΑΘΗΤΩΝ ΤΟΥ 1ου ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΝΕΑΣ ΑΡΤΑΚΗΣ
Την Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018  μαθητές και μαθήτριες της Α΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Νέας Αρτάκης, συνοδευόμενα από τις δασκάλες τους κ. Μαρία Τριανταφυλλίδου και κ. Αλεξάνδρα Τσικοπούλου και την διευθύντρια του Σχολείου, κ. Ευδοκία Ζέρβα, επισκέφτηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσόστομο, στον οποίο προσέφεραν, ως ένδειξη αγάπης και σεβασμού, πρόσφορο για την Θεία Λειτουργία, το οποίο τά ίδια είχαν παρασκευάσει την προηγουμένη ημέρα.
Η δράση αυτή των παιδιών, πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία επιχειρηματία της περιοχής, την Πέμπτη 8 Μαρτίου 2018, οπότε και τα παιδιά έμαθαν να παρασκευάζουν πρόσφορο και άρτο, με την βοήθεια των προαναφερθεισών δασκάλων τους, καθώς και της κ. Αικατερίνης Σταυρουλάκη, ηλικιωμένης γειτόνισσας, ενώ παράλληλα οι δασκάλε έκαναν  εκτενή αναφορά για τη θέση του ψωμιού στη ζωή, την παράδοση και την θρησκεία.
            Ο Σεβασμιώτατος συνεχάρη τις διδάσκουσες και τα παιδιά, ενώ τους εξήγησε τα της σφραγίδας του προσφόρου και για αρκετή ώρα συζήτησε μαζί τους, προσφέροντας τους παράλληλα γλυκίσματα και άλλες ευλογίες.

Η ΑΚΟΛΟΥΘΙΑ ΤΩΝ Γ΄ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΩΝ ΣΤΗΝ ΑΜΑΡΥΝΘΟ – ΧΕΙΡΟΘΕΣΙΑ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΥ
Την Παρασκευήν 9 Μαρτίου 2018, ετελέσθη η τρίτη Στάση των Χαιρετισμών της Θεοτόκου στο Ιερό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αμαρύνθου, όπου και χοροστάτησε και κήρυξε τον θείο λόγο ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συνοδευόμενος από τον Αρχιμ.  Αιμιλιανό Χρήστου, Προϊστάμενο του Μητροπολιτικού Ι. Ναού Αγίου Δημητρίου Χαλκίδος και τους Διάκονους Ευγένιο Τσάλα  και Νικόλαο Πριμηκύριο, ενώ προσήλθε και συμμετείχε και ο Αρχιμ. Παύλος Μπαραμπούτης, Εφήμεριος του Ι. Ναού Αγίου Νικόλαου Καλλιθέας της Ι. Αρχιεπισκοπής Αθηνών, εξ Αμάρυνθου καταγόμενος.
            Κατά την διάρκεια της Ι. Ακολουθίας, ο Σεβασμιώτατος προχείρισε σε Αναγνώστη τον νεαρό Ευάγγελο Μεγάκη, γόνο εκλεκτής οικογενείας, μαθητή του Γυμνασίου Αμαρύνθου, ο οποίος διανοκεί στο Ιερό Βήμα και στο Αναλόγιο, ως μαθητής του Πρωτοψάλτου της Ενορίας κ. Θεοδώρου Κοκκορίκου, στηριζόμενος πνευματικά, υπό την καθοδήγηση του Εφημέριου της Ενορίας, Πρεσβ. Ιωάννου Μπαραμπούτη.
Το ιερό Αναλόγιο διηκόνησε Χορός Ιεροψαλτών, με Χοράρχη τον υιό του Πρωτοψάλτη του Ιερού Ναού κ. Στέφανο Κοκκορίκο.
Φωτογραφίες: Δημήτριος Πετρογιάννης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΠΡΟΕΞΗΡΧΕ ΣΤΟ ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΤΗΣ ΜΕΓΑΛΗΣ ΕΥΕΡΓΕΤΙΔΟΣ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΕΛΕΝΗΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΟΥ-ΜΠΑΚΑΡΟΖΟΥ
Το Σάββατο 10 Μαρτίου 2018 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος, συμμετείχε στον Όρθρο και στη συνέχεια προεξήρχε στην Θεία Λειτουργία, η οποία ετελέσθη στον Ι. Ναό Αγίου Ιωάννου Χαλκίδος, συλλειτουργούντων των Αρχιμ. Φιλοθέου Θεοχάρη, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αρχιμ. Συμεών Ηλιοδρομίτου, Διευθυντού του εν Χαλκίδι Εκκλησιαστικού Γηροκομείου, Αρχιμ. Νεκταρίου Ευγενικού, Ιεροκήρυκος, Οικον. Αναστασίου Χρήστου, Προϊσταμένου του Ι. Ναού, Διακ. Νικολάου Πριμηκυρίου, Ευγενίου Τσάλλα και Πορφυρίου Γερμανού, μετέβη στον Ενοριακό Ι. Ναό Ευβοέων Αγίων Χαλκίδος.
Στην Θεία Λειτουργία συμμετείχαν πολλοί ευσεβείς χριστιανοί της Ενορίας, αλλά και ευρύτερα της Πόλεως Χαλκίδος, ενώ προ της Απολύσεως, ο Σεβασμιώτατος κήρυξε τον θείο λόγο και στη συνέχεια τέλεσε και το ιερό τεσσαρακονθήμερο Μνημόσυνο της μεγάλης Ευεργέτιδος της Ι. Μητροπόλεως Ελένης Πνευματικού-Μπακαρόζου και συλλυπήθηκε τους οικείους της.
Μετά το τέλος της Θ. Λειτουργίας συναντήθηκε και με τα παιδιά των πολυπληθών Κατηχητικών της Ενορίας.
ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΣΤΑΥΡΟΠΡΟΣΚΥΝΗΣΕΩΣ ΣΤΗ ΧΑΛΚΙΔΑ – ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΥ - ΣΥΝΑΞΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΩΝ ΚΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΚΛΗΡΙΚΩΝ
Σύμφωνα με απόφαση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, η Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως είναι αφιερωμένη στις Ιερατικές Κλήσεις.
Έτσι, την Κυριακή της Σταυροπροσκυνήσεως 11 Mαρτίου 2018, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος προσκάλεσε, όπως κάθε χρόνο, σε Σύναξη τους Αναγνώστες και Υποψηφίους Κληρικούς της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων, οι οποίοι προέρχονταν από όλο το μήκος και πλάτος της Ιεράς Μητροπόλεως.
Το πρώτο και κύριο μέρος της Συνάξεως ήταν η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Χαλκίδος. Προ της ενάρξεώς Της, στο τέλος του Όρθρου, σύμφωνα με την τάξη της Εκκλησίας, έγινε και η Τελετή της Λιτάνευσης και Προσκύνησης του Τιμίου Σταυρού, υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Χαλκίδος κ. Χρυσοστόμου, με τη συμμετοχή Κληρικών της Ιεράς μας Μητροπόλεως, όπως και πυκνού εκκλησιάσματος.
Στην Θεία Λειτουργία διηκόνησαν οι Υποψήφιοι Κληρικοί, είτε στο Ιερό Βήμα, είτε βοηθώντας τους δύο Χορούς των εκλεκτών Ιεροψαλτών του Ναού κ. Σπυρίδωνος Σιμιτζή και κ. Δήμου Τσίμπου.
Μετά τον Χερουβικό Ύμνο και την Μεγάλη Είσοδο, ετελέσθη κατά την τάξη, η εις Πρεσβύτερον χειροτονία του π. Πέτρου Βλάχου, ο οποίος πρόκειται συν Θεώ να υπηρετήσει ως Εφημέριος της Ενορίας Αγίου Τρύφωνος Νέας Λαμψάκου.
Στην ομιλία του πριν από την χειροτονία, ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε στον Προφήτη Μωυσή, με αφορμή το περιστατικό της υψώσεως του χάλκινου όφη στην έρημο και κάλεσε τον νέο Ιερέα, ως άλλος Μωυσής, να στηρίζεται στον Σταυρό του Χριστού και Τον προβάλει ως όργανο σωτηρίας του Λαού του Θεού.
Πλήθος Λαμψακινών, με προεξάρχοντα τον αφυπηρετήσαντα Εφημέριο Πρωτοπρεσβ. Κωνσταντίνο Ευριπίδη προσήλθαν και αναφώνησαν το «ΑΞΙΟΣ» στο νέο Ιερέα τους.
Κατά τη διάρκεια του Κοινωνικού αναγνώσθηκε, από τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ι. Μητροπόλεως Αρχιμ. Φιλόθεο Θεοχάρη, η σχετική Εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου περί των Ιερατικών Κλήσεων.
Μετά τη Θεία Λειτουργία, όλοι μετέβησαν στο ωραιότατο Πνευματικό Κέντρο της Ενορίας του Αγίου Νικολάου, ευρισκόμενο πλησίον του Ενοριακού Παρεκκλησίου της Παναγίας Οδηγητρίας (Μέσα Παναγίτσα).
Εκεί, ο Σεβασμιώτατος παρέθεσε γεύμα στους Αναγνώστες, το οποίο, με την ευθύνη του Προϊσταμένου της Ενορίας Πρωτοπρεσβ. Ηλία Αγιαννίτη προετοίμασαν συνεργάτιδες της Ενορίας, κατά την διάρκεια του οποίου προσεφώνησε ο νεοχειροτονηθείς π. Πέτρος.
            Μετά το γεύμα και πριν την αναχώρηση των παιδιών, ο Σεβασμιώτατος προσέφερε στα παιδιά μια μικρή αναμνηστική ευλογία.
            Το απόγευμα της ιδίας ημέρας, ο Σεβασμιώτατος χοροστάτησε στην Ακολουθία του τετάρτου για εφέτος Κατανυκτικού Εσπερινού, με την συμμετοχή πολλών ευσεβών Χαλκιδέων, οι οποίοι προσήλθαν.
Τον θείο λόγο προς τους πιστούς κήρυξε ο Αρχιμ. Σιλουανός Πεπονάκης, Ιεροκήρυκας της Ι. Μητροπόλεως Θηβών και Λεβαδείας και Καθηγούμενος της Ι. Μονής Αγίου Γεωργίου Αλιάρτου, ο οποίος αναφέρθηκε στον Τίμιο και Ζωοποιό Σταυρό του Χριστού.
            Πριν την Απόλυση, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε ιδιαιτέρως για την παρουσία του τον εκλεκτό ομιλητή και ευχαρίστησε όλους τους παρισταμένους και συμμετέχοντες στην κοινή λατρεία, που αγκαλιάζουν με την ζωηρή τους παρουσία όλες τις ιερές Ακολουθίες της Μεγάλης Τεσσαρακοστής.
Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου

Ιερά Μητρόπολις Χαλκίδος
Βάκη 21 - 341 33 Χαλκίδα
τηλ. 22210.60404-7, fax: 22210.61505

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου