Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και τους συνεργαζόμενους Φορείς Ιατρικό Σύλλογο Ευβοίας, Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας και το Τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανακοινώνεται ότι τα δύο ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (Χαλκίδος και Ιστιαίας), στα οποία εξυπηρετούνται συνολικά 300 άνεργοι και ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας, λειτουργούν από 1ης Οκτωβρίου 2014, ως εξής: Α. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χαλκίδος Στο κτίριο της Οικογενείας Αγγέλου Πνευματικού – Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στη Χαλκίδα, κατά τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη, από 15:00 έως 16:00 μ.μ..Β. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βορείου Ευβοίας:Στο κτίριο του ΚΕ.Σ.Ο. Ιστιαίας (Άνω Πλάτανος), κάθε Τετάρτη, από 17.00 έως 18.00 μ.μ.-Η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος,λειτουργεί στο κέντρο της Χαλκίδας, σε ισόγειο κατάστημα επί της οδού Φαβιέρου 46. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Τράπεζας παραμένουν οι κάτωθι:Δευτέρα: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.Τρίτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Τετάρτη: 10.00 π.μ. –2.00 μ.μ.Πέμπτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Παρασκευή: 4.00 – 8.00 μ.μ.

Δευτέρα, 12 Μαρτίου 2018

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΧΟΛΙΚΟ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟ ΜΕ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΗ ΚΑΙ ΤΗΣ Ι. ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ

Με εκπαιδευτικούς και γονείς από όλη την Εύβοια και τη Βοιωτία  γέμισε το Αμφιθέατρο της Περιφ. Ενότητας στη Χαλκίδα, το πρωί της Τρίτης 6 Μαρτίου. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο κ. Μανώλης Σφακιανάκης, Αντιστράτηγος ε.α., Ειδικός στην πρόληψη και την καταπολέμηση του cyber-bullying.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στη Χαλκίδα με την ευκαιρία της Πανελλήνιας  Ημέρας κατά της Ενδοσχολικής Βίας & του Εκφοβισμού και συνδιοργανώθηκε από τη Σχολική Σύμβουλο κ. Ρούλα Κεχρή, τον Δ/ντή Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Δημήτρη Κυριτσόπουλο και τον Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας και Πολιτισμού Στερ. Ελλάδας κ. Κώστα Βαρδακώστα ενώ υποστηρίχθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Εύβοιας. Στη διοργάνωση συμμετείχε και η Δ/νση Α/θμιας εκπαίδευσης Εύβοιας.

Ο κ. Σφακιανάκης καθήλωσε το κοινό με το λιτό και άμεσο λόγο του και μετέφερε την ανεκτίμητη εμπειρία του σε θέματα πρόληψης και διαχείρισης cyber bullying. Ανάμεσα στα άλλα, αναφέρθηκε στον ηλεκτρονικό φάκελο που έχουμε σχεδόν όλοι στο διαδίκτυο, ένα "άυλο βιογραφικό" που το βρίσκουν μπροστά τους η νέοι όταν αναζητούν εργασία ως ενήλικες και αρκετές φορές τους κλείνει τις πόρτες που χτυπούν για δουλειά. Επίσης τόνισε πως ό,τι ανεβαίνει στο διαδίκτυο παραμένει εκεί για πάντα ακόμη και εάν προσπαθήσουμε να το σβήσουμε όπως επίσης ότι το κινητό, όταν δεν είναι απενεργοποιημένο, μπορεί να το χειριστεί οποιοσδήποτε από μακριά και να μας βιντεοσκοπεί με την κάμερα του κινητού μας. Σύστησε να μην αποθηκεύουμε κανένα προσωπικό αρχείο μας στον υπολογιστή, στο  κινητό ή στο διαδίκτυο (cloud) καθώς ακόμη και ένας αρχάριος χάκερ μπορεί να μας τα υποκλέψει, προτείνοντας να χρησιμοποιούμε πάντα ένα εξωτερικό μέσο αποθήκευσης (π.χ. "φλασάκι"). Συμβούλεψε τους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους το διάστημα 3-5 μμ καθώς αυτή την ώρα τα παιδιά φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη ανάγκη για επικοινωνία και είναι πιο ευάλωτα στο fishing ενώ επανέλαβε ότι μεγάλος αριθμός παιδιών είναι εξαρτημένα από το διαδίκτυο. Επιπλέον διευκρίνισε ότι δεν μπορεί όλες οι συγκρούσεις να θεωρούνται bullying και ότι θα πρέπει να μην καταφεύγουμε με ευκολία στις επίσημες καταγγελίες αλλά να αναζητούμε διαύλους επικοινωνίας ανάμεσα στους εμπλεκόμενους.

Η κ. Κεχρή αναφέρθηκε στα ευρήματα την έρευνας του ΥΠΠΕΘ (stop-bullying.sch.gr)  σε δείγμα 37.000 μαθητών για την πραγματική κατάσταση στα σχολεία σε σχέση με το bullying και για τη "διαφορετικότητα" ως ένα βασικό αίτιο πρόκλησης περιστατικών bullying.  Επίσης, τόνισε ότι το bullying ενισχύεται από τις ταινίες βίας και τα βιντεοπαιχνίδια ενώ εστίασε στην pop κουλτούρα της τηλεόρασης και των realities, όπου οι  κριτές διακρίνονται από έλλειψη σεβασμού και ασκούν bullying στους παίχτες. Έτσι ως τηλεθεατές "επιστρέφουμε στην νοοτροπία των θεατών στο Κολοσσαίο για να δούμε την ταπείνωση των μονομάχων" κι είναι αυτή η νοοτροπία που δημιουργεί τους παθητικούς παρατηρητές των περιστατικών bullying, αυτούς που συχνά ενθαρρύνουν και επικροτούν τον θύτη.

Ο κ. Κυριτσόπουλος έδωσε εν συντομία το πλάνο πρόληψης και αντιμετώπισης που θα πρέπει να εφαρμόζουν οι σχολικές μονάδες στο πλαίσιο του ετήσιου προγραμματισμού ώστε να επιτύχουν μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα και να προλαμβάνουν τα περιστατικά. Επίσης, τόνισε την ανάγκη ολιστικής προσέγγισης του φαινομένου με αλληλεπιδρώντες όλους τους εμπλεκόμενους στην εκπαιδευτική διεργασία. Ο κ. Καντανολέων αναφέρθηκε στο ρόλο του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων και ειδικότερα των προγραμμάτων Αγωγής Υγείας στην πρόληψη του φαινομένου ενώ προσκάλεσε τους εκπαιδευτικούς να επικοινωνούν με το Γραφείο για συνεργασία και για να δανείζονται υα σχετικά εκπαιδευτικά πακέτα.

Αξίζει να αναφερθεί ότι για πρώτη φορά Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Βαρκακώστα τύπωσε 40.000 αντίτυπα από ένα συνοπτικό έντυπο με πληροφορίες για το bullying και τηλέφωνα επικοινωνίας, το οποίο διανέμεται αυτή την εβδομάδα σε όλους τους μαθητές και εκπαιδευτικούς σχολικών μονάδων β/θμιας της Περιφέρειας.

Σύντομες παρεμβάσεις-χαιρετισμούς πραγματοποίησαν ο εκπρόσωπος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Χαλκίδος κ. Χρυσοστομου, Αρχιμ. Νεκτάριος Ευγενικός, ο Βουλευτής Ευβοίας κ. Ακριώτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Ευβοίας κ. Σπανός, ο Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας & Πολιτισμού κ. Βαρδακώστας, ο Δήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Ψαθάς, ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χαλκίδας κ. Τζαφέρος,  η εκπρόσωπος του Δ/ντή Α/θμιας Εκπ/σης & υπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων κ. Αγγελική Φραντζεσκίδου και η Προϊσταμένη του ΚΕΔΔΥ Ευβοίας κ. Λινάρδου.

Την εκδήλωση τίμησαν επίσης με την παρουσία τους  ο Αντιδήμαρχος Χαλκιδέων για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση κ. Γιαννούκος, ο Αντιδήμαρχος Διρφύων-Μεσσαπίων κ. Ματράκας & ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Κοντογιάννης, ο Διοικητής Τμήματος Ασφάλειας Χαλκίδος  κ. Αγιασοφίτης. ο Διευθυντής Καταστήματος Κράτησης Χαλκίδας κ. Αθανασίου, η κοινωνική λειτουργός της Υπηρεσίας Ανηλίκων Χαλκίδας κ. Αθανασίου, εκπρόσωποι φορέων και υπηρεσιών και στελέχη της εκπαίδευσης._

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου