Από την Ιερά Μητρόπολη Χαλκίδος και τους συνεργαζόμενους Φορείς Ιατρικό Σύλλογο Ευβοίας, Φαρμακευτικό Σύλλογο Ευβοίας και το Τοπικό Παράρτημα του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού ανακοινώνεται ότι τα δύο ΚΟΙΝΩΝΙΚΑ ΙΑΤΡΕΙΑ – ΦΑΡΜΑΚΕΙΑ (Χαλκίδος και Ιστιαίας), στα οποία εξυπηρετούνται συνολικά 300 άνεργοι και ανασφάλιστοι συνάνθρωποί μας, λειτουργούν από 1ης Οκτωβρίου 2014, ως εξής: Α. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Χαλκίδος Στο κτίριο της Οικογενείας Αγγέλου Πνευματικού – Ευεργέτου της Ι. Μητροπόλεως, επί της οδού Μεσσαπίων 10 στη Χαλκίδα, κατά τις ημέρες Δευτέρα και Τετάρτη, από 15:00 έως 16:00 μ.μ..Β. Κοινωνικό Ιατρείο – Φαρμακείο Βορείου Ευβοίας:Στο κτίριο του ΚΕ.Σ.Ο. Ιστιαίας (Άνω Πλάτανος), κάθε Τετάρτη, από 17.00 έως 18.00 μ.μ.-Η Τράπεζα Τροφίμων και Ενδυμάτων της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος,λειτουργεί στο κέντρο της Χαλκίδας, σε ισόγειο κατάστημα επί της οδού Φαβιέρου 46. Οι ημέρες και ώρες λειτουργίας της Τράπεζας παραμένουν οι κάτωθι:Δευτέρα: 10.00 π.μ. – 2.00 μ.μ.Τρίτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Τετάρτη: 10.00 π.μ. –2.00 μ.μ.Πέμπτη: 4.00 – 8.00 μ.μ.Παρασκευή: 4.00 – 8.00 μ.μ.

Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2019

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΝΕΟΥ ΠΡΟΚΟΠΙΟΥ

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2019 το πρωί, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος επισκέφθηκε, κατόπιν προσκλήσεως του Συλλόγου Διδασκόντων το Δημοτικό Σχολείο του Νέου Προκόπιο.

Η πρόσκληση του Σεβασμιωτάτου αφορούσε στην Σχολική Εορτή,  που είχε ως θέμα της, την Εορτή του Ευαγγελισμού της Παναγίας και την Επέτειο της Ελληνικής Επαναστάσεως κατά των Οθωμανών του 1821, την οποία παρακολούθησε και καταχειροκρότησε μαζί με όλους, όσοι παρέστησαν, τα παιδιά.

Στο τέλος της Εκδηλώσεως, ο Σεβασμιώτατος έλαβε τον λόγο και συνεχάρη την διευθύντρια του Σχολείου, το διδακτικό προσωπικό και, φυσικά, τα παιδιά και ευχήθηκε σε όλους εόρτια, αφού προηγουμένως ετόνισε τα μηνύματα της διπλής Εορτής για τον σύγχρονο κόσμο.

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΧΟΡΩΔΙΑ CANTUS ΧΑΛΚΙΔΑΣ

Η τετράφωνη Μικτή Χορωδία CANTUS Χαλκίδος, υπό την διεύθυνση του μουσικού κ. Παύλου Κουρμπέτη, διοργανώνει ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ – ταξίδι στα μονοπάτια της μουσικής με θέμα: «ΔΥΟ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΑ ΔΩΣΑΝΕ ΣΕ ΣΕΝΑ ΤΗΝ ΑΓΑΠΗ...», την Δευτέρα 1 Απριλίου 2019 και ώρα 8.00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Παπαδημητρίου Χαλκίδος.

Στο Πιάνο συνοδεύει η κ. Μορφούλα Μηνά, ενώ την Συναυλία θα παρουσιάσει η κ. Σουζάνα Ζαχαριάδη.

Στην είσοδο του Θεάτρου θα υπάρχει για τους προσερχομένους η δυνατότητα προαιρετικής συνεισφοράς χρημάτων ή τροφίμων, για την ενίσχυση του Γενικού Φιλοπτώχου Ταμείου της Ιεράς Μητροπόλεως Χαλκίδος.


8-3-2019 Γυναίκες σιωπούν, γυναίκες τραγουδούν


Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

Ο ΓΕΝΙΚΟΣ ΑΡΧΙΕΡΑΤΙΚΟΣ ΕΠΙΤΡΟΠΟΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ ΧΑΛΚΙΔΟΣ ΑΡΧΙΜΑΝΔΡΙΤΗΣ ΦΙΛΟΘΕΟΣ ΘΕΟΧΑΡΗΣ ΝΕΟΣ ΑΡΧΙΓΡΑΜΜΑΤΕΥΣ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΗΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Μετά πολλής χαράς και συγκινήσεως αναγγέλλουμε στο πλήρωμα της τοπικής μας Εκκλησίας Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων ότι, ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. Φιλόθεος Θεοχάρης, Ιεροκήρυκας και Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, με πρόταση του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρίου Ιερωνύμου και απόφαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου, ορίσθηκε Αρχιγραμματεύς της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Ο εκ των διακεκριμένων κληρικών μας π. Φιλόθεος είναι τέκνο της Χαλκίδος γεννηθείς στις 9/7/1977, υπό των ευσεβεστάτων γονέων του Δημητρίου και Παρασκευής Θεοχάρη.

Είναι πτυχιούχος της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών και Διπλωματούχος της Βυζαντινής Μουσικής. Εκάρη Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου «ΑΡΜΑ», στις 16/2/2002 και την επομένη (17/2/2002) χειροτονήθηκε Διάκονος από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χαλκίδος κύριο Χρυσόστομο, ο οποίος τον χειροθέτησε και Αρχιδιάκονο. Στις 19/6/2005 χειροτονήθηκε Πρεσβύτερος και έλαβε αυθημερόν το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον ίδιο Μητροπολίτη.

Υπηρετεί, ως Ιεροκήρυξ της Ιεράς Μητροπόλεως ενώ έχει υπηρετήσει και ως υπεύθυνος του ιδιαιτέρου Γραφείου του Σεβασμιωτάτου και του Γραφείου Τύπου της Ιεράς Μητροπόλεως, Αρχηγός Κατασκηνωτικών περιόδων και Κατηχητής, Υπεύθυνος της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως, ενώ στις 26/10/2009 διορίσθηκε Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος.

Μέχρι σήμερα είναι μέλος των Διοικητικών Συμβουλίων των α) Εκκλησιαστικού Ορφανοτροφείου Χαλκίδος, β) Ιεραποστολικού και Μορφωτικού Ιδρύματος «Άγιος Τιμόθεος Ευρίπου» γ) Σχολής Βυζαντινής Μουσικής και δ) μέλος της Εταιρείας Προστασίας Ανηλίκων Χαλκίδος, ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως.

Προσελήφθη από την Ιερά Σύνοδο και υπηρέτησε ως γραμματεύς της Επιτροπής Εκκλησιαστικής Εκπαιδεύσεως και Α΄ Γραμματεύς της Ιεράς Συνόδου. Συμμετείχε υπό την ιδιότητα του Συνοδικού Γραμματέως, στον διάλογο Εκκλησίας και Πολιτείας για το μάθημα των Θρησκευτικών και για τα κοινού ενδιαφέροντος θέματα Εκκλησίας και Πολιτείας.

Ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος συνεχάρη εγκαρδίως τον πιστό πνευματικό του υιό και εκλεκτό του συνεργάτη και του ευχήθηκε να συνεχίσει να υπηρετεί την Αγία μας Εκκλησία με τον ίδιο ζήλο και την εγνωσμένη του αγάπη.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 25η ΜΑΡΤΙΟΥ ΣΤΗΝ ΤΡΙΑΔΑ


Τρίτη, 19 Μαρτίου 2019

Η ΤΙΜΙΑ ΚΑΡΑ ΤΟΥ ΟΣΙΟΥ ΔΑΥΪΔ ΣΤΟ ΜΑΝΤΟΥΔΙ

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και ευλάβεια η Κωμόπολη του Μαντουδίου υποδέχθηκε την Κυριακή της Ορθοδοξίας 17 Μαρτίου 2019 την Τιμία Κάρα του Οσίου Δαβίδ.

Η υποδοχή πραγματοποιήθηκε στην είσοδο της Κωμοπόλεως με κάθε εκκλησιαστική Τάξη. Ακολούθησε Λιτάνευση της Τιμίας Κάρας και της Ιεράς Εικόνας του Οσίου Ιωάννου του Καλυβίτου μέχρι την Πλατεία, όπου έγινε Δέησις. Ακολούθησε Κατανυκτικός Εσπερινός με Αρτοκλασία και Κήρυγμα από τον ιεροκήρυκα της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη π. Δαμασκηνό Μάκρα. Στις Ιερές ακολουθίες συμμετείχαν οι ιερείς της περιφερείας με επικεφαλής τον Αρχιερατικό Επίτροπο Αιγαίων-Νηλέως π. Κων/νο Λιάσκο. Παρευρέθησαν οι Αρχές της Κωμοπόλεως μετα του Δημάρχου και μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων καθώς και παιδιά των Σχολείων. Μεγάλη ήταν και η συμμετοχή των κατοίκων σε όλες τις ιερές ακολουθίες καθώς και στην Ιερά Παράκληση, τον Αγιασμό και την Αγρυπνία που ακολούθησε.


Η Τιμία Κάρα θα παραμείνει στον Ιερό Ναό έως την Πέμπτη 21 Μαρτίου. Ο Ναός θα παραμένει ανοικτός όλη την ημέρα και θα τελούνται ιερές ακολουθίες.

Δευτέρα, 18 Μαρτίου 2019

ΙΕΡΑ ΠΑΝΗΓΥΡΙΣ

https://scontent.fskg1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.15752-0/p480x480/53720668_2012714712366724_312479804454600704_n.png?_nc_cat=111&_nc_ht=scontent.fskg1-1.fna&oh=a67c3659756703a7a8f33c5e807eeac0&oe=5D081474

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ - ΟΡΧΗΣΤΡΑΣ ΤΩΝ ΝΕΩΝ ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΗ ΣΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821

Την Κυριακή 17 Μαρτίου 2019 το απόγευμα, στην πάντοτε φιλόξενη Αίθουσα Τελετών της Σχολής Πεζικού Χαλκίδος, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη από πολλών ετών Μουσική Εκδήλωση της Χορωδίας – Ορχήστρας Νέων της Ιεράς Μητροπόλεως, στην οποία συμμετείχε και το τμήμα «Μουσικής Παιδείας» της Ενορίας Αγίας Παρασκευής Χαλκίδος, αφιερωμένη στο γεγονός της Ελληνικής Επαναστάσεως του 1821.

Στην φετεινή Συναυλία, την οποία παρουσίασε η φοιτήτρια Παρασκευή Καλαφάτη και συμμετείχαν περισσότερα από 200 παιδιά, προσήλθαν ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Χαλκίδος, Ιστιαίας και Βορείων Σποράδων κ. Χρυσόστομος, εκπρόσωποι των αρχών της Πόλεώς μας, μεταξύ των οποίων πολλοί Κληρικοί, εκπρόσωποι των Αρχών της Πόλεώς μας και πλήθος κόσμου, παρουσιάσθηκαν γνωστές μελωδίες Ελλήνων συνθετών, τραγούδια από τη δημοτική μουσική μας παράδοση και χορευτικό πρόγραμμα παραδοσιακών χορών, το οποίο ιδιαιτέρως εντυπωσίασε όλους τους παρευρεθέντες στην Εκδήλωση. 

Επίκαιρα μίλησε ο Αρχιμανδρίτης π. Νικόδημος Ευσταθίου, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως, με θέμα: «Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ΑΝΑΝΕΩΝΕΙ ΚΑΙ Η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΠΟΥ ‘’ΣΚΟΤΩΝΕΙ’’». Ο π. Νικόδημος άρχισε την ομιλία του με την επισήμανση του εθνικού μας ποιητή: «Το έθνος, πρέπει να μάθει, να  θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθινό», επισημαίνοντας ότι: «είναι η ώρα, ο Τόπος μας, να εξορίσει διαπαντός, από τη συλλογική του μνήμη, απ΄ τη δημόσια ζωή, τις μισές αλήθειες, που είναι χειρότερες και από τα μεγαλύτερα ψεύδη! Πρωτίστως, έχουμε υποχρέωση, να απαιτήσουμε και να επιβάλλουμε, τον πλήρη, τον απόλυτο σεβασμό, σε όλους εκείνους, τους αληθινούς ήρωες, που έταξαν την ψυχή τους, στα ιδανικά της Πατρίδας και της Λευτεριάς, για να μην ζούμε -σήμερα- εμείς, υπόδουλοι στους Τούρκους!».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της ελευθερίας, ο εκλεκτός ομιλητής είπε, μεταξύ άλλων: «Είπαν πως η ελευθερία είναι όπως ο αέρας· δεν νοιώθουμε την ανάγκη της παρά μόνο όταν αρχίσει να μας λείπει· πρίν ενταθούν λοιπόν τα συμπτώματα της πνευματικής ασφυξίας, έχουμε χρέος, εμείς κυρίως, παπάδες, δάσκαλοι και μαθητές, να θερίσουμε κι να περισώσουμε όση πιό πολλή μπορούμε από την πνευματική σοδειά των μαρτύρων της πίστεως... Στο κάτω-κάτω αυτό που ακόμη δεν μας το άλλαξαν, αν και κάποιοι ίσως θα θελήσουν να το αλλάξουν, ο Εθνικός μας Ύμνος, λέει: «από τα κόκκαλα βγαλμένη» είναι η ελευθερία. Στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην ομογένεια, παντού ο Έλληνας δακρύζει με αυτόν τον Εθνικό Ύμνο. Απ’ τα κόκκαλα. Κόκκαλα σημαίνει ότι κάποιοι πέθαναν για την ελευθερία, κάποιοι σκοτώθηκαν, κάποιοι μαρτύρησαν. Δεν λέει, από τον καναπέ βγαλμένη η ελευθερία ή από τα video games.».

Και κλείνοντας την τόσο σημαντική και πλούσια σε νοήματα ομιλία του, ο π. Νικόδημος, είπε: «Σε λίγο, αν δεν διδάξουμε την Ιστορία, θα νομίζουν τα ελληνόπουλα ότι πατάμε ένα κουμπί και ξαφνικά ελευθερώνεται η Ελλάδα, διότι δεν χρειάζονται ούτε Κολοκοτρώνηδες, ούτε Μακρυγιάννηδες, ούτε Άγιος Κοσμάς... Αν αγνοήσουμε την ιστορία μας, σίγουρα θα είμαστε υποχρεωμένοι να την ξαναζήσουμε... Γι' αυτό και εμείς, δάσκαλοι της νεολαίας μας αλλά και ισόβιοι μαθητές της Ελλάδας και του Ουρανού, σε πείσμα της αναισθησίας και της γενικότερης αμουσίας ή ακαλαισθησίας των καιρών, εξακολουθούμε να διδάσκουμε πως μια μεγάλη ιδέα μπορεί να γεμίζει τη ζωή μας περισσότερο από μια μεγάλη πράξη, πως ο ηθικός εκθέτης των πράξεων αξίζει περισσότερο από τον υλικό τους παρονομαστή... Κι έχουμε υποχρέωση την αλήθεια, που ελευθερώνει, να την ψηλαφίσουμε μόνοι μας!».

Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σεβασμιώτατος Ποιμενάρχης μας, Μητροπολίτης Χαλκίδος κ. Χρυσόστομος ευχαρίστησε την Σχολή Πεζικού για την φιλοξενία της Εκδήλωσης, τον Μαέστρο κ. Παύλο Κουρμπέτη και τα αδέλφια του μουσικούς Κωνσταντίνο, Βασιλική και Αλεξάνδρα, την υπεύθυνη του Παιδικού Τμήματος και του Τμήματος εκμάθησης Παραδοσιακών Χορών κ. Άννα Ροδά, τη Γενική Υπεύθυνη της Χορωδίας - Ορχήστρας κ. Μαγδαληνή Αργυράκη, Καθηγήτρια – Θεολόγο και τη βοηθό της πρεσβυτέρα κ. Χρυσούλα Καλαφάτη, και τα 200 παιδιά πού συμμετέχουν σ’ αυτήν, αλλά και τους καλούς γονείς τους, οι οποίοι συνεργάζονται και εμπιστεύονται τα παιδιά τους στην Εκκλησία.

Χαρακτήρισε την εκδήλωση ως μία πανδαισία, χάρη στην εξαιρετική ομιλία του π. Νικοδήμου, αλλά και την παρουσία των παιδιών πού συνέθεσαν έναν ύμνο προς την ελευθερία, την Πατρίδα και την Πίστη, παρουσιάζοντας ότι τα ιδανικά του Γένους απετέλεσαν και πρέπει να εξακολουθήσουν ν΄ αποτελούν την κινητήρια δύναμη του Λαού.


Παράλληλα, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι στον Τόπο μας, ακόμη και στα δύσκολα χρόνια της σκλαβιάς «δεν γνωρίσαμε Μεσαίωνα», γιατί υπήρχε η Πίστη στο Θεό, η οποία σιγόκαιγε στην καρδιά των υποδούλων Ελλήνων και η αγάπη προς την Πατρίδα, η οποία φούντωσε την ανακαινιστική φλόγα της Επανάστασης, ενώ κάλεσε όλους να παραμείνουν μακρυά από κάθε τι φανατικό, μονομερές και ατομικιστικό, διότι τέτοιες συμπεριφορές φανερώνουν σημάδια παρακμής.

Κλείνοντας, ο Σεβασμιώτατος είπε, ότι τα παιδιά μας, αναβάπτισαν όλους στο ήθος το χριστιανικό και το ελληνικό, ενώ ενθουσιασμένος ανακοίνωσε ότι το Ημερολόγιο του 2020 της Ιεράς Μητροπόλεως θα αφιερωθεί στην συμπλήρωση 40 ετών λειτουργίας της Χορωδίας και Ορχήστρας των Νέων.


Φωτογραφίες: Παρασκευή Σπυροπούλου